29.11.2016.

Sunčev sustav u Duga Resi

Sunce i planete Sunčevog sustava odsad se mogu vidjeti i u Dugoj Resi. Doduše, kroz netom postavljene instalacije diljem grada koje su već zapele za oko brojnim građanima, no i to će biti dovoljno za informaciju više o planetama koje su dio "našeg" svemira.
Riječ je o projektu edukativne šetnje kroz Dugu Resu kojeg je osmislila Turistička zajednica Duge Rese. Dužina šetnje odnosno šetnice iznosi 3,5 kilometra i duž te šetnice postavljeni su Sunce i svi planeti njegova sustava, kao i informacije o njima. Sve to nalazi se na prigodnim tablama koje obiluju informacijama o planetima.

Kako kaže Ivica Mamić iz Turističke zajednice Duge Rese, instalacije su postavljene odnosno obuhvatile su sve važne lokacije u gradu. Tako Sunčev sustav počinje na ulazu u Park Franje Tuđmana i počinje naravno, sa Suncem i info tablom, pa se proteže kroz Kasar, dodiruje Malu vilu, rijeku Mrežnicu, ide do Tušmera i vraća se do Kasara gdje je Pluton kao zadnji planet sustava. Uz njega je i astronaut uz kojeg bi se turisti koji dolaze u Dugu Resu mogli slikati, kažu u TZ. Ovaj projekt vide kao dimenziju više turističkoj ponudi Duge Rese i vjeruju da će posjetitelji rado prošetati Dugom Resom duž ove šetnice.

Vrijednost projekta je 35 tisuća kuna od čega je 15 dala Hrvatska turistička zajednica, a 20 tisuća Turistička zajednica Duge Rese i Grad Duga Resa. Ovo je inače, autorski projekt zaštićen od Hrvatske autorske agencije, a autor je Luka Veverec.