Skijanje

Hrvatski olimpijski centar "Bjelolasica" na istoimenoj planini u Gorskom kotaru najveće je skijaško središte u Hrvatskoj. Udaljeno 27 kilometara od Ogulina, smješteno je na rubu prostrane kotline uz zaselak Jasenačko Vrelo. Do "Bjelolasice" je iz smjera Zagreba ili Rijeke, zahvaljujući ponajviše auto-cestama, potrebno tek oko sat i petnest minuta vožnje.

HOC "Bjelolasica" je na raspolaganju turistima tijekom čitave godine jer uz hoteski i apartmanski smještaj (ukupno 450 ležaja) posjeduje unutarnja i vanjska igrališta za sport i rekreaciju, a ishodište je i za planinarenje, alpinizam, šetnje, brdski biciklizam. Gosti koji ovdje borave zimi mogu, osim u dvoranskim sportovima, uživati i u blagodatima skijanja, sanjkanja, vožnji na motornim saonicama. Skijalište je otvoreno 1983. godine i od tada u njemu u sezoni uživaju deseci tisuća ljubitelja snježnih sportova.

Unatoč ćudljivim zimama posljednjih godina, na obroncima Bjeloasice od prosinca do ožujka u pravilu ima dovoljno snijega za skijanje. Uostalom, planina je i dobila ime po svojem snježnom grebenu ili "bijelom lazu". Ipak, u izgradnji je sustav zasnježivanja skijališta, kojim će se i produžiti skijaška sezona, ali i jamčiti održavanje FIS natjecanja.

Početna postaja skijaške dvosjedežnice je tik do HOC-a, na 618 metara nadmorske visine, otkuda se uspinje do restrana na 1070 metara. Podno ove žičare pruža se najduža skijaška staza Vrelo, od ukupno oko 10 kilometara spusteva. Teže staze namijenjene su naprednim i iskusnim skijašima i "daskašima", a blage početnicima i polaznicima škole skijanja. Tu su se učili skijati i ponajbolji skijaši svijeta, Janica i Ivica Kostelić.

Od restorana se k zaravni na 1270 metara pruža druga dvosjedežnica, a od tuda ka hrptu Bjelolasice, do najviše točke skijališta na 1392 metra, i treća žičara. Skijašima su na raspolaganju i tri kraće vučnice ("gumbići"). Sa staza, koje nose imena po livadama kojima se pružaju (Gomirkovica, Livade, Hajdučica i Vilinska draga) pucaju za sunčanog zimskog dana pogledi na prostranstva Velike Kapele, Klek, Vrelo i HOC "Bjelolasicu".

Ponuđači usluge skijanja