Rakovica

Smještena je u najjužnijem dijelu Karlovačke županije. Prostire se na površini od 261km2. Općina ima 3100 stanovnika, koji žive u 26 naselja.
Kao naselje Rakovica se pojavljuje u srednjem vijeku. U povijesti je poznata po Rakovičkom ustanku iz listopada 1871.godine pod vodstvom Eugena Kvaternika.
Drugo veće naselje, spominje se već u 11. stoljeću, je frankopanski grad Drežnik. U vrijeme turskih osvajanja bio je vrlo važno obrambeno središte, više puta osvajano, razrušeno i ponovno obnavljano. Današnji ostaci utvrde zaštićeni su spomenik kulture.

Područje općine Rakovica zbog uloge glavnih sjevernih ulaznih vrata Nacionalnog parka Plitvička jezera čini po kvantitativnom opsegu turistički daleko najvažniji dio Karlovačke županije. Gradnjom prometnice 60-tih godina 20.stoljeća počela je prometna i turistička afirmacija ovog prostora, osobito kad je Nacionalni Park u okviru svije zaštitarske politike počeo smještajne i prateće objekte graditi s vanjske strane Parka.

Velika ratna razarnja završetkom rata nisu spriječila naglu obnovu i izgradnju novih privatnih ugostiteljskih objekata i obiteljskih kuća tip iznajmljivača soba. Tako, svaki gost prolazeći državnom prometnicom D1 prema moru može naći smještaj bilo u autokampu, hotelu ili malim obiteljskim pansionima i sobama, pogledati prirodne ljepote Plitvičkih jezera i Rastoka, a možda pronađe i pokoji skriveni kutak.

Zahvaljujući bogatstvu špiljskih sustava i jama (špiljski sustav Muškinje i Panjkove špilje, Donja i Gornja Baraćeva špilja), općina ima izvrsne preduvjete za razvoj speleloškog turizma, stijene kanjona Korane pogodne su za tzv.mekani alpinizmi, niži dijelovi općine pogodni su za pješačke i biciklističke staze. Za ljubitelje lova možemo izdvojiti lov na medvjeda, srneću divljač, divlju svinju, zeca, pernatu divljač.