Kamanje

Kamanje je smješteno u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije i obuhvaća površinu od 18 četvornih kilometara i ima oko 1000 stanovnika. Status općine Kamanje je dobilo krajem 2003.godine. Nalazi se na važnom prometnom pravcu od Karlovca preko Ozlja do državnog prijelaza s republikom Slovenijom u Jurovskom brodu. Kroz Kamanje prolazi željeznička pruga Karlovac - Metlika.
Kao prirodna znamenitost posebno je zanimljiva špilja Vrlovka, koja je zaštićeni spomenik prirode zbog svojih geomorfoloških osobina i povijesnog značenja. Svojim raskošnim kamenim nakitom i zrcalnim podzemnim jezercima pravi je biser među ljepotama ovoga kraja. Arheološka iskapanja u špilji pokazuju kontinuitet življenja u njoj od mlađeg kamenog doba preko rimskog razdoblja do srednjeg vijeka. Turistički je uređena još 1928.godine, a danas je elektrificirana, uređen je prilaz i turistička staza duga 330 metarakroz samu špilju. Manjih špilja ima i u gornjem toku Kupe prema Orljakovu. U Stankovoj špilji je prema legnedi živo pustinjak Stanko. Špilja u Orljakovu također se spominje u različitim povijesnim dokumentima.
Od značajnijih građevina izdvaja se župna crkva Imena Marijina. Kamanje središtem župe postaje 1789.godine, ali je župna crkva sagrađena tek 1889. godine. Smještena je na povišenom zaravanku u samom središtu mjesta. Građena je u duhu neoromanike i neogotike. Unutrašnjost joj je nadsvođena češkim svodovima i oslikana 1895. godine.

Uz cestu od Kamanja prema Jurovskom Brodu smješteno je Orljakovo, koje je vjerovatno nastalo naseljavanjem kmetova na brloško vlastelinstvo u XVI stoljeću.

Staro naselje Reštovo, nekadašnje je selište brloškog vlastelinstva uza šumu Jašik, pola kilometra udaljeno od ceste koja od Kamanja vodi prema Jurovskom brodu. U Reštovu se nalazi kapela Sv. Filipa, podignuta 1704. godine u stilu ranog baroka. Smještena je iznad naselja na istaknutom položaju. Unjoj se čuva vrijedni barokni inventar i barokni oltar.

Područje Kamanja pruža mogućnost bavljenja različitim sportovima, najviše nogometom - nogometni klub "Vrlovka" i planinarenjem - planinarsko društvo "Vrlovka" koje je uredilo planinarske puteve od Kamanja i špilje Vrlovke do brda Vodenica (537 m).