Draganić

Područje općine Draganić prostire se u središnjem dijelu Hrvatske u blagom dodiru najzapadnijeg dijela Panonske ravnice s početkom Gorske Hrvatske. Draganić sa svojih 73 kilometra kvadratna zauzima središnji dio Republike Hrvatske preko kojega prolaze svi važniji pravci i putovi koji spajaju njen istok i zapad, kao i sjeverne i južne dijelove naše države. Blagi vinorodni brežuljci sa sjevera, nepregledne stoljetne šume s juga te raskoš i sjaj ribnjaka sa zapada slučajne putnike Lujzijanom privlače u ovaj kraj koji im ubrzo postaje omiljeno vikend odredište ili dragi dom. Veći dio, nizinski, pretežito prekriven šumom poznatiji pod imenom Draganički lugovi s nekad bujnom šumom hrasta lužnjaka promicao je ovaj kraj i od njih je pučanstvo imalo velike koristi.
Oko 3 tisuće Draganičaka živi u 14 sela: Vrh Draganički. Križančići, Draganići, Franjetići, Lazina, Barkovići, Jazavci, Vrbanci, Budrovci, Darići, Mrzljaki, Goljak, Bancetići i Lug. Nekada je na istom području bilo i 5 tisuća žitelja, a u cijelom području Župe Draganičke i do 7500 stanovnika.
Činjenica da je stoljećima postojala kao jedna općina i jedna župa, da su žitelji imali zajedničku imovinu i interese, ostavila je u nasljeđe i bogat društveni život, a narodne nošnje rubače i običaji ovoga kraja poznati su širom domovine i svijeta. Prvi poznati spomen Općine Draganić bilježi se 1249. g. iz vremena poznatog hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., a potvrdu o postojanosti daju i vjerski zapisi iz 1334.g. u kojima je popisana župa Sv. Jurja u Šipku.
U Draganiću nije bilo velikaških dvoraca zato što nije bilo ni kmetova već su naši preci bili slobodni plemići organizirani u općini koja je kroz stoljeća poznata pod imenom Nobiles Draganich (Plemenitaopćina Draganić).
Već davne 1560.g. spominje se i pučka škola sa stalnim učiteljem koja je prerasla do danas u modernu školu s mnogim domaćim i stranim priznanjima.
Bogato kulturno nasljeđe predstavljaju i očuvani sakralni objekti. Župna crkva Sv.Jurja spominje se u popisu arhiđakona Ivana 1334.g., a tradiciju poklonstva katolicizmu i važnosti crkve u Hrvata dokazuje i cijele lepeze draganičkih kapela. Na današnjem groblju 1668.g. spominje se kapela Sv.Siksta, 1671.g. sagrađena je kapela Sv.Antuna Pustinjaka u Budrovcima, 1731.g. Sv. Barbare u Vrhu, kapela Sv. Fabijana i Sebastijana u Lazini iz 1668.g., Sv. Magdalene u Gucima 1683.godine. kapela Sv. Trojstva podignuta je 1689.g., drvena je, a nosi i značajan naslov Spomenika kulture 1. reda te očarava vrhunskim freskama i po svodu i po bočnim zidovima. Krajem 20. stoljeća niknule su još kapela Sv.Stjepana u Vukšin Šipku, kapela Marije Pomočnice u Čegljima te kapela Sv.Križa na Draganičkoj stanici u spomen poginulim braniteljima za vrijeme Domovinskog rata.

Uz Općinu kao ustanovu tu je i matični ured, tu djeluju Medicinska i zubna ambulanta, Poštanski ured, poslovnica Karlovačke banke, više proizvodnih i uslužnih poduzeća i obrta koji su uvelike promjenili nekadašnje zanimanje stanovništa za poljoprivredom. Nov poticaj društvenim zbivanjima daje 1995.g. osnovana Turistička zajednica. U zaista lijepo uređenom prostoru na adresi Draganići 10 mogu se dobiti razne informacije te prigodni suveniri Draganioćkog kraja: keramički kipić župne crkve Sv.Jurja, razglednice s raznim motivima, draganićki kalendar, raznobojne pepeljare, kutijicije za nakit i slično. Turistička zajednica je nekoliko puta organizirala izlete i studijska putovanja diljem naše domovine, a interes je velik baš kao i za akciju biranja najljepšeg balkoma i najljepše okučnice. Raskošan novogodišnji vatromet u centru Draganića, pohod pod svjetlom baklje na božičnu ponočku u župnu crkvu, ples pod maskama, poneka likovna kolonija ili kazališna predstava samo su neke od aktivnosti ove male turističke zajednice. Za ljetnih večeri Draganićem već četiri godine za redom odzvanjaju meksičke, bavarske, izraelske, grčke pjesme i plesovi Međunarodnog festivala folklora. Vrlo uspješnu suradnju Turistička zajednica ostvaruje s Kulturno umjetničkim društvom Sv.Juraj Draganić, pogotovo povodom Dana Draganića koji je i kulturno i zabavno i sportski atraktivan, a održava se svakog 25. lipnja. KUD Sv.Juraj Dragaić poznat je i po trajnosti, i po brojnosti, a posebno po kvaliteti i u Hrvatskoj i u svijetu, a svojim aktivnostima doprinosi kulturnom i društvenom životu. Omiljeni nastup Draganičakima je tradicionalni cjelovečernji koncert tzv. Jurjevski koncert.

Zateknete li se u Draganiću, pokušajte ga upoznati biciklom! Naime, više od 10 kilometara duga biciklistička staza spaja gotovo sve dijelove i ne dopušta Vam se izgubiti (putokazi!), ali vam nudi usputan odmor (klupe i stolovi na nekim raskrižjima). Zadivljujući pogled na Ozalj i Sloveniju, Karlovac i Gvozd, Zagreb i Sljeme te Pokupsku dolinu možete doživjetina na samo jednom jedinom mjestu na svijetu : Piramidi! Na oko 220 metara nadmorske visine uzdiže se brežuljak u obliku prave pravcate piramide, raj za odmor i rekreaciju.
Turistička zajednica općine Draganić bavi se i podupire ekološke aktivnosti: kum je Međunarodnoj eko školi OŠ Draganići koja je ove godine dobila međunarodnu Zelenu zastavu. U tijeku je izrada turističke karte Draganiča i raznih suvenira.
Treba još spometnuti i razne udruge i društva, i on koje djeluju dulji period, ali isto tako i one koje su osnovane u novije vrijeme. DVD Draganić osnovano je 1899.g., DVD Mrzljaki-Goljak 1950.g., KUD Sv. Juraj Draganić 1934.g., NK Draganić 1948.g., Šahovski klub obnovljen je 1994.g., Športsko ribolovno društvo osnovano je 1995.g. Branitelji iz Domovinskog rata organizirani su u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata-ogranak Draganić Djeluju još lovačka društva LD Draganić i LD Brusnik, Udruge za međususjedsku pomoč "Strojni prsten", više političkih stranaka i ogranaka nekih udruga. Svakako upamtite da se na Draganičkim ribnjacima uvijek možete bavit sportskim ribolovom, a dozvolu možete nabaviti u ŠRD Draganić ili u restoranu Ribič gdje se uvijek nudi svježa riba, bila morska ili slatkovodna. Također, strastvenim lovcima nudi se veliko lovište za istinsku lovačku avanturu.