Barilović

0pćina Barilović prostire se imeđu rijeka Korane i Mrežnice, a sjedište joj je u mjestu Bariloviću. Mjesto Barilović je od središta Karlovačke županije udaljeno 15 kilometara u pravcu jugozapad i nalazi se u samom porječju rijeke Korane. Područje Opaine je većinom nizak brežuljkasti kraj, izrazito kraški osobito oko rijeke Korane i Mrežnice, a ome?eno je nešto istaknutijim vrhovima, ponajprije Martinšćakom (346 nmv.), Skradskom gorom, Kestenjkom, Perjasičkom kosom i Vinicom.

Središte opaine, mjesto Barilović, u prošlosti je bilo centar vojnih, gospodarskih i kultumih događanja, tako da je u njemu već u srednjem vijeku podignuta Čvrsta utvrda grad Barilović.

Danas su od nekad čvrstog grada Barilovića ostale samo ruševine koje konzervatori spašavaju od daljnjeg propadanja. U ovim se predjelima za vrijeme turskih nasrtaja na Hrvatsku osim utvrde u Bariloviću dominirale i jake vojne utvrde u Belaju i Skradu oko kojih je proliveno puno junaćke krvi.

Osim središta opaine Barilović postoji više seoskih središta od kojih su neka veća: Belajske Poljice, Belaj, Podvožić, Velemerić, Bar. Leskovac, Carevo Selo, Šćulac, Bar. Cerovac, Sića, Lućica, Bar. Venac, Kestenjak, Perjasica, Svojić, Sred. Poloj, Kosijersko Selo, Donji Skrad, Malići, Koranski Brijeg. Općina Barilović nema industrijskih pogona, što je u jednom dijelu i dobro, jer nema zagadivanja okoline. U selu Donji Velemerić postoji vrlo jaki izvor pitke vode "Petak" kojim se napajaju i vodovodni sistemi okolinh gradova i općina. Prostori općine su pravi "eldorado" za ljubitelie speleologije, arheologije, rekreativce na vodi i oko vode, lovce i ribolovce. Zanimljiv je speleološki objekt, inače vrlo pristupačan, je spilja "Vražić", te blizu Siće "Bubijeva jama'" poznat arheološki lokalitet koji čeka svoje uređenje i prezentaciju široj javnosti. U njoj je smještena velika antićka nekropola što je svojevrsni fenomen za naćin sahranjivanja za vrijeme Rimskog carstva u 3. stoljeću poslije Krista. Podrucie Perjasice je bogat arheološki kraj na kojem je bez sumnje jedan od najveaih lokaliteta antićkih sarkofaga u Hrvatskoj. Rijeke Korana i Mrežnica sa svojim brojnim sedrenim barijerama, slapovima i bistrom vodom idealna su mjesta za kanuiste kajakše te lovce i ribolovce. U šumama oko Perjasice moguće je osim uobičajne divIjaci sresti medvjede i vukove. Uz Koranu u Bariloviću niče prvo eko selo 'KORANA' u kojem je moguće uživati u druženju i jahanju na rasnim konjima ovim našim pitomim krajevima.