Tradicijska kuhinja

GASTRONOMIJA KARLOVAČKE REGIJE


Priroda karlovačkoga kraja doista je oduvijek darežljiva: od najrazličitijih vrsta riječnih riba Kupe, Korane, Mrežnice ili Dobre,  do divljači i gljiva iz naših šuma. Pridodamo li tome vrijedni stoljetni rad ljudskih ruku na plodnoj zemlji, dobit ćemo neobično zanimljiv „temeljac“ za fantastično ukusna izvorna jela, bazirana na lokalno proizvedenim namirnicama
Odakle započeti? Možda od prežganih juha, kisele juhe s trajbanim jajima, guste juhe od vrganja, mesnih juha s domaćim rezancima, pa zatim nastaviti s pečenim koljenicama, butovima i prsima, pohanim mesom od peradi, kunićem u saftu s klinčićima. Tu su brojni riblji specijaliteti, ponajprije šaran, štuka, som ili smuđ spremani na razne tradicijske načine, variva od graha, ogulinskoga kiselog zelja i razne kaše od žitarica, samonikle gljive, te pravi domaći deserti – knedle od šljiva ili bazlamača. Sigurno niste znali da je najduža savijača ("štrudla") na svijetu, od 1479,38 cm, upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, ispečena upravo u našem kraju! Ne smijemo, naravno, zaboraviti ni raznovrsne autohtone sireve izrađene u našim mini-siranama, dugorešku žuljicu i slunjsku masnicu. 
Ova tradicijska jela samo su dio široke ugostiteljske ponude, i rezultat rada vrijednih i nadarenih  kuhara kao promicatelja  gastronomske kulture.  Sve je više i restorana s oznakom TRAD FOOD SPOT u kojima gost može naručiti tradicijska jela ovoga kraja. 
Mnogo je razloga da gost gurman, ogladnjeli turist ili putnik-namjernik bude itekako zadovoljan ponudom hrane na našem  stolu  jer, ostavši u pamćenju, miris i okus lokalnog specijaliteta vratit će, nadamo se, gosta ponovno za taj stol.


POSJETITE NAS, OPUSTITE SE U MIRNOME OKRUŽENJU I UŽIVAJTE U IZVORNIM OKUSIMA NAŠEG KRAJA